Consultanta

Mecanizarea lucrarilor de impuscare

Mecanizarea lucrarilor de impuscare

Aspectele legate de securitatea manipularii materialelor explozive au condus la aparitia unui decalaj relativ ridicat intre gradul de mecanizare al lucrarilor de impuscare si cel al celorlalte operatii specifice extragerii rocilor tari.

Elaborarea de noi sorturi de materiale explozive si mijloace de initiere, in special cele cu caracteristici superioare la transport si manipulare, au permis si vor permite in continuare, realizarea de mijloace pentru mecanizarea lucrarilor de impuscare, acestea impunandu-se ca o modalitate eficace de crestere a eficientei si gradului de securitate la derocarea cu ajutorul explozivilor.

Preocuparile mai recente privind reducerea nivelului de risc, in conditiile apropierii locatiilor in care se efectueaza lucrari de impuscare sau dezvoltarii unor habitate si obiective industriale in arealul limitrof, au impulsionat diversificarea mijloacelor pentru mecanizarea prepararii si incarcarii mecanizate a explozivilor in situ. In astfel de conditii din ce in ce mai frecvente, construirea si amplasarea unor depozite de materii explozive conduce la cresterea nivelului de risc si reducerea nivelului de securitate.

Ca urmare, ultimele generatii de mijloace pentru mecanizarea lucrarilor de impuscare au vizat reducerea nivelului de risc la utilizare, depozitare si transport, datorita faptului ca se transporta si depoziteaza de regula precursori care nu sunt incadrati ca materii explozive sau ca bunuri periculoase conform legislatiilor nationale si respectiv clasificarii expertilor Natiunilor Unite potrivit „cartii portocalii”.

Trecerea la mecanizarea lucrarilor de impuscare are ca suport multiplele avantaje oferite – verificate in principal pe plan mondial si partial in tara noastra – dintre care sunt de amintit:
– reducerea consumului de manopera si timp comparativ cu incarcarea manuala;
– decongestionarea zonei periculoase in timpul efectuarii lucrarilor de impuscare;
– cresterea concentratiei de energie exploziva pe unitatea de volum de gaura;
– cresterea coeficientului de transfer a energiei explozive mediului supus dislocarii;
– extinderea domeniului de utilizare a explozivilor;
– reducerea costurilor primare datorate explozivilor;
– reevaluarea parametrilor geometrici ai retelelor de impuscare in sensul cresterii acestora;
– reducerea volumului lucrarilor de perforare cu efectele pozitive ce decurg de aici;
– reducerea volumului de lucrari de impuscare secundare;
– reducerea cheltuielilor de transport, depozitare si paza;
– eficientizarea managementului lucrarilor de impuscare;
– cresterea nivelului de securitate si reducerea nivelului de risc.

Se poate afirma deci, ca in conditiile actuale ale economiei de piata, reevaluarea potentialului de eficientizare a lucrarilor de impuscare prin mecanizarea acestora, trebuie sa constituie o preocupare majora, in acest domeniu existand inca suficiente rezerve ce trebuiesc valorificate.

Consultanta strategica

Consultanta strategica

Infrastructura
Oferim expertiza in domeniul constructiilor si infrastructurii. Aspectele legate de siguranta manipularii explozivilor de uz civil sunt de maxima importanta in lucrarile de infrastructura rutiera si feroviara. Expertii nostri pot oferi consultanta necesara pentru ca astfel de proiecte sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta si nu numai.

Lucrări speciale
De asemenea, asiguram servicii complete si conexe pentru lucrari cu caracter special sau consultanta, in functie de solicitările si nevoile clientului.

Prospectiuni si explorari
Organizam depozite mobile, asiguram servicii speciale si oferim consultanta in domeniul prospectiunilor si explorarilor geologice.